Svensk utmaning: pytt i panna

Greit man tie iššūkiai valgosi, kol nepasimiršo pavadinimai vis paieškau parduotuvėse visų tų švediškų dalykų. Pytt i panna nebuvo taip lengva rast – nenorėjau pirkt 1.5 kg maišo pigiausio prekės ženklo, bet kitoj parduotuvėj pavyko rast kilograminį ir ne Eldorado brand’o (kuris čia pigiausias, kaip mūsų optima linija. populiariausias tarp studentų nors kai kurios prekės visiškas gaidys). Va toks maišas:

Photobucket

Nežinau kodėl jis taip vadinasi. Nemanau kad čia švediški žodžiai, nes “bulvės ir dešra/svogūnai” skambėtų visiškai kitaip. O šitas patiekalas ir yra toks: čia tik bulvės, svogūnai ir kažkokie mėsos gabalėliai. Nu tipo kiauliena (jau arčiau mūsų lietuviškų dešrelių, bet vis tiek spėju kad nėr taip blogai). Šitas patiekalas dažniausiai gaminamas namuose iš likučių (leftovers) – jei turi kokios užsilikusios mėsos, tai prisipjaustai bulvių, svogūnų ir tos mėsos, šauni į orkaitę ir va, ėdesys gatavas. Nieko ypatingo, bet man patiko. Paaiškinsiu kodėl.

Pirma, tai pigus reikalas – toks maišas kainavo apie 20 kronų, o susivalgo per tris kartus, jei labai valgyt nori. Įjungus taupymo/dietinį režimą išeitų ir normalios 4 porcijos. Paruošimas irgi paprastas: kepi kol iškepa, priklausomai nuo to, kurį kepimo variantą pasirinksi. Va kokia graži ir angliška (!) instrukcija kitoj maišo pusėj:

Photobucket

 Kepiau orkaitėj – ilgiausiai, bet skaniausiai.

Patiko ir todėl, kad paprastas lengvai paruošiamas greitmaistis, plius gali laikyt kameroj kiek tik nori. Nes kai grįžti po sunkios dienos (ok, man taip retai būna, bet vis tiek) ir tingi kažką gamint, tai net koldūnai atrodo sunkus darbas.

Photobucket

Va taip atrodo realybėj. Kepu lėkštėj, nes neturiu normalaus kepimo indo. Išvaizda truputį apgaulinga: kai pradeda kept, gabalėliai sumenksta, susitraukia ir tada pagalvoji – galėjau ir saujele daugiau įdėt.

Svarbus šito patiekalo akcentas – kiaušinis, kurį bekepant įmuši ant viso patiekalo. Galima aišku ir be jo, bet įdomiau ir sočiau su. O garnyras – marinuoti burokėliai. Šiti, bjaurybės, brangūs čia – 700g stiklainis kainuoja apie 17 kronų, nesuprantu kodėl – ar burokai nėra viena pigiausių daržovių? Bet tobulai jie tinka čia. Pirmąsyk dar ir morkyčių pasitarkavau (nusipirkau maišą, tai reik suvalgyt), bet be reikalo vargau – puikiai užtenka burokėlių.

Tai va, visumoj toks derinys keliauja į skrandį:

Photobucket

Verdiktas: kol kas tai mano mėgstamiausias švediško iššūkio laimikis, tikrai dar pirksiu. Skanu, sotu ir nebrangu (neskaitant durnų burokėlių, bet manau pavasarį galima juos pakeist kitom daržovėm). Tik galėtų mėsos būt daugiau nei svogūnų, nes pastarieji tai tokie šiaip sau, plius dar mėgsta prisvilt prie lėkštės. Gal pačiam darantis, o ne perkant šaldytą variantą, galima juos įdomiau paruošti. Bet aš tingiu. Nebandžiau su kečiupu valgyt, kai baigsiu burokėlius, Heinz’as eis į trasą.

Panašūs įrašai:

2 thoughts on “Svensk utmaning: pytt i panna”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *