Svensk utmaning: sill

Svečiuojantis, o ypač ilgesnį laiką, tokioj šaly kaip Švedija, būtų gėda nepabandyti vietinio maisto. Ir nors daugeliui pirmiausia į galvą ateina mėsos kukulių variantas, bet aš žadu pamėginti įmantresnius patiekalus. Tokius, kokių kitose šalyse vargiai išeitų rasti ir kuriuos ne kiekvienas išdrįstų paragauti.

Per švedų kalbos paskaitą, kai ėjom temą apie maistą, dėstytoja sudarė “švedišką meniu” kurį rekomendavo visiems pamėginti, bent dėl įdomumo. Abejoju, ar išmėginsiu visą, bet bent dalį – tikrai.

Ta proga sukuriu kategoriją Svensk utmaning (Švediškas iššūkis), kurioje bus mano įspūdžiai, ragaujant šiuos patiekalus:

  • Sill – silkė (ne itin egzotiška lietuviams, skirtumas tik tas kad ji saldi)
  • Surströmming – irgi silkė, bet pūdyta (čia bus didžiausias iššūkis)
  • Blodpudding – pavadinimas kalba pats už save
  • Isterband – kažkokia dešra, praklausiau kai apie ją pasakojo
  • Bruna bönor och fläsk – čia irgi praklausiau, kažkas su pupelėm ir mėsa
  • Ostkaka – sūrio pyragas, tik pavadinimas juokingas
  • Pytt i panna – pjaustytos bulvės su svogūnais ir mėsa, ne itin įdomu
  • Semla – bandelė su daug riebaus kremo, šitos bandelės dieną pasirodo jau praleidau – reikėjo valgyt per užgavėnes

Pirmiausia išbandžiau tai, ką nusipirkau tikėdamasi įprasto, panašaus į lietuvišką, maisto – silkės. Variantų buvo visokių – su krapais, garstyčiom, dar ten kažkuo ko net nesupratau. Pasiėmiau su svogūnais. Va taip atrodo:

Photobucket

Kaštavo 10 kronų, jei gerai pamenu. Tas krapas šiaip pripieštas, jo viduj nebuvo.

Bajerį, kad jinai saldi, sužinojau tik paragavus. O ragavau kai neturėjau laiko pasidaryt ką nors normalaus valgyt – norėjau kažką užkąst prieš išbegant į kažkokį partį ar kur, neprisimenu, čia jau seniai buvo. Sugebėjau šiaip ne taip suvalgyt tris gabaliukus. Tada po kelių dienų dar sugebėjau suvalgyt du. Dar vėliau bandžiau valgyt trečiąsyk, bet po pirmo gabaliuko įkišau aš ją į šaldytuvą ir pamiršau. Nėra jinai iš tiesų tokia bjauri, bet tiesiog nu silkė su saldžiu sirupu, nesąmonė nu. Ir tokį keistą prieskonį turi.

Taigi šiandien bandžiau padaryt šitą bjaurastį valgomą.

Photobucket

Va tiek liko po mano ragavimų. Čia apie pusė viso stiklainiuko, kaip visada pačio skystymėlio daugiau nei žuvies. Spalvos nekoreguotos, rimtai tas sirupas violetinis. Gal svogūnai buvo raudoni.

Nuploviau aš ją, pabarsčiau druska, pipirais ir užpyliau citrinų sultim, nes acto neturiu ir nepirksiu nes neturėčiau kur paskui jo dėt.

Ir supjausčiau svogūną, kuris liko nuo bulvinių blynų (per užgavėnes kepiau, Maia iš amerikos vaišinau, jai patiko).

Photobucket

Kaip švedijoj pjausto svogūnus. Snargliai kažkokie, ne svogūnai.

 Photobucket

Kaip aš pjaustau svogūnus.

Užmerkiau visą šitą reikalą kol bulvės išvirė. Blemba, reikėjo ilgiau gal palaikyt, bet valgyt norėjau. Po poros minučių viskas vėl įgavo sirupo konsistenciją.

Photobucket

Galutinis variantas atrodė taip.

Uždėjau dar grietinės dėl sotumo, nes tos silkės čia ne kažikiek. Ar kas nors rimtai namuose valgo silkę su grietine? Aš tik restoranuose mačiau kad ją taip patiektų.

Verdiktas: nu vis tiek nesąmonė. Iš pradžių atrodė kad padėtis kontroliuojama, bet saldumas viduj vis tiek liko. Kai normaliai svogūno užkremti ir užglaistai viską grietine, net visai ir skanu. Bet paskutinį gabaliuką suvalgiau su džiaugsmu, kad jis paskutinis. Gal normaliai stipriai actu užmarinavus tą saldumą ir įmanoma permušt, bet vis tiek spėju liktų tas keistas prieskonis. Daugiau nepirksiu.

Ir dar pabaigai, noriu papasakoti, kad gavau siuntinį iš Lietuvos!

Turinys atrodė taip:

Photobucket

Keliavo ilgai, atsiėmiau tik vasario 21 dieną. Būčiau greičiau atsiėmus, bet iš pradžių nusiuntė nę į tą vietą, tai teko papildomai tris dienas laukt. Ačiū, kad atsiuntėt! Dabar galiu savaitę maisto nepirkt.

Nors iš tiesų jau daug ką suvalgiau. Šiandien pabaigiau keksiukus ir ananasinius saldainius. Vieną sūrį išmečiau, buvo sugedęs. O vakar pritepiau kalną sumuštinių, tai ir duonos nebėra, trečdalio mėsų irgi. Buvo Carlos atėjęs, planavom kelionę į Budapeštą, tai daviau paragaut sumuštinių su lietuviška duona (patiko, užtai Brie sūris – ne). Bandė mane išmokyti ispaniškai pasakyti “saulėgražų sėklos”, bet jau pamiršau.

Manau grįžus mokėsiu kažką ispaniškai suregzti, jau dabar moku kelis žodžius. Pvz. tengo que estudiar.

Panašūs įrašai:

2 thoughts on “Svensk utmaning: sill”

  1. Wow, nustebau, kad nevalgai silkės su grietine. Aš ją taip valgau nuo gimimo :O ir kartais be bulvių, tik su grietine, svogūnu ir duona. Labai mėgstu silkę. Ir esu valgius saldžios. Pas kažkokius draugus per šventes. Gal ir ne švediška, bet saldi ir tikrai patiko man :O
    Įdėk ir kitų foto, kai išragausi viską :DDD ypač tą Blodpudding :DDD

    1. nu man skanu su grietine, bet pati nesugalvoju jos užsidėt dažniausiai. :D
      o blodpudding jau šaldytuve, laukia savo pasirodymo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *