Šįkart vėl apie maistą, bet dabar daugiau dalinsiuosi nuotraukomis, nei žodžiais.

Tarp gausybės saldainių Kanadoje galima rasti pažįstamų vardų tokių kaip Bounty, Mars, Snickers, Ritter sport, Lindt, Kinder ir daug kitų. Bet žinoma yra ir išskirtinių, tik čia randamų saldainių, su kuriais šiandien ir noriu supažindinti.

Ne visi čia paminėti skanėstai gaminami Kanadoje, bet visi yra (arba buvo) populiarūs ir vis dar randami parduotuvių ir degalinių lentynose.

Neskaitant karamelės, guminukų ir visokių sveriamų dalykų, didžioji saldainių dalis yra šokoladiniai, supakuoti arba batonėlių forma, arba mažesnėmis porcijomis maišeliuose. Helovynui būna išleidžiamos specialaus dydžio pakuotės, kurios puikiai tinka dalinti vaikams, jiems pasibeldus į duris.

Manau, saldainiai yra puikus suvenyras, kurių tikrai nebus sunku rasti bet kuriame Kanados oro uoste. Išskirčiau dvi didesnes saldumynų grupes: su riešutais ir be jų.

Saldainiai su žemės riešutais

Manau, kad tai bus daugeliui girdėtas saldumynas. Reese gamina įvairius žemės riešutų saldainius, iš kurių žinomiausias – peanut butter cup (angl. žemės riešutų sviesto krepšeliai). Pilna įvairiausių Reese’s variantų – miniatiūrinių krepšelių, krepšelių su neskaldytais riešutais, riešutų sviesto dražė, arba visų variantų miksas.

Vienas iš mano mėgstamiausių – trapus Crispy Crunch saldumynas su žemės riešutų įdaru. Riešutinis įdaras labai traškus, nuo ko tikriausiai ir kilo saldainio pavadinimas.

Dar vienas riešutinis šedevras – Eat-More. Tamsi karamelė (toffee) su smulkintais žemės riešutais ir šokoladu.

Iš Amerikos kilęs Oh Henry! saldumynas – tai šokoladu aplietas sūdytų žemės riešutų, karamelės ir iriso įdaras, savo skoniu šiek tiek primenantis Snickers. Žiauriai skanus…

Marihuanos legalizavimo proga buvo išleistas riboto leidimo 4:25 variantas, skirtas “rekreaciniam alkiui numalšinti”. Nuo įprasto Oh Henry! skiriasi tuo, kad nėra šokolado ir iriso, tik karamelinis vidurys, o riešutai traškesni ir sūresni.

Nežinau kaip taip įmanoma prigalvoti šitiek skirtingų saldainių variacijų su tais pačiais ingredientais, bet štai dar vienas – Wunderbar. Kanadoje ir Vokietijoje randamas saldainis turi trintą žemės riešutų įdarą, padengtą karamelės sluoksniu ir visa tai užlieta šokoladu.

Cherry blossom gaminamas nuo 1890-ųjų. Tai į foliją įvyniotas nemažas šokolado luitas, į kurį įmaišyta žemės riešutų ir kokoso drožlių, o vidury – sirupe plaukiojanti kokteilinė vyšnaitė.

Vienas saldainis kurį praleidau, tai Mr.Big, kuris iš esmės yra Lietuvoje randamo Lion atitikmuo.

Kiti šokoladiniai kanadietiški saldainiai

Big turk – šokoladu dengtas saldus želinis saldainis (Turkish delight), populiarus ne tik Kanadoje, bet ir JK, Australijoje, Pietų Afrikoje ir įvairiose arabų šalyse.

Nuo 1930-ųjų leidžiamas Coffee crisp – tai vaflinis saldainis, perteptas vaniliniu ir kavos skonio įdarais, padengtas pieniško šokolado sluoksniu. Prieš helovyną lentynose pasirodo riboto leidimo Coffin Crisp su juodu įpakavimu variantas.

Glosette – šokoladu dengtos razinos arba žemės riešutai. Nieko labai ypatingo, bet fainas kartoninis įpakavimas.

Pagal čarlstono šokį pavadintas Charleston Chew – šokoladu aplieta tąsi nuga. Yra skirtingi saldainio variantai – vanilės (nuotraukoje), šokoladinis ir braškinis (nors tokio jau seniai neteko matyti).

Spėju, kad būsiu pamiršus porą saldainių, kai kuriuos ne visad gali rasti artimiausioje parduotuvėje, or ir ne visad sugalvoju padartyti nuotraukų. Su laiku papildysiu šį sąrašą.

Žinote kada geriausias metas pirkti saldainius? Lapkričio 1-ąją, nes visi likę Helovynui skirti saldainiai (kurie čia parduodami maišais ir dėžėmis) iš lentynų nyksta su didelėmis nuolaidomis.