Nacionalinis Kanados patiekalas

Poutine (tariasi pū-tỹn) – mano galva pats kanadietiškiausias patiekalas.

Tai ir užkandis, ir garnyras, ir net patiekalas pats iš savęs.

Itin paprasta kombinacija – bulvytės fri, sūris ir gravy padažas. Traškios bulvytės mirksta karštame padaže, kuris tirpdo sūrį, ir jis kramtomas net cypia tarp dantų.

Dėl sūrio, nežinau teisingo lietuviško vertimo (angl. cheese curds), bet tai toks baltas varškės sūris, nedidelių gabaliukų formos.

O gravy – itin populiarus padažas. Kai kepa mėsa ir iš jos sunkiasi sultys, riebalai ir kiti skanūs syvai, visas tas skystis sutirštinamas miltais, paskaninamas prieskoniais, ir štai – gravy padažas. Parduotuvėse pilna padažo pakeliuose, kuriam pagaminti nereikia nieko kepti.

Poutine kaip garnyras vietoj bulvyčių (kairėje) ir kaip užkandis New York Fries greito maisto restorane (dešinėje).

Ši kanadietiška mišrainė kilo iš Kvebeko provincijos prieš 70 metų, bet šiais laikais šį patiekalą žino ir mėgsta praktiškai kiekvienas kanadietis.

Bent jau man neteko sutikti nemėgstančio.

Nors namuose šis patiekalas dažniausiai negaminamas, beveik visuose restoranuose ar užkandinėse poutine tikrai bus meniu. O skaniausia be abejo bus ten, iš kur ir kilęs šis reikalas – Kvebeke.

McDonalds visai nebloga poutine.

Nors poutine pagaminti užtenka vos trijų ingredientų, visur galima rasti įvairiausių variantų su mėsa, daržovėmis, papildomais pagardais ar padažais. Kaip yra mėgstančių picą gardinti kečupu, taip yra besielgiančių su poutine. Bet dažnas kanadietis žegnosis, kad kečupas ant poutine – šventvagiška.

Įvairūs poutine variantai. Kairėje – su pesto ir džiovintais pomidorais, valgyta Saskatūne maisto vagonėlių festivalio metu. Dešinėje – su rūkyta jautienos krūtinine, Monrealyje.

Poutine Lietuvoje

Kadangi dabar žinote kas yra poutine, nesunkiai panašų variantą galima atkurti ir Lietuvoje. Girdėjau, kad poutine galima rasti Vilniuje, bet iš nuotraukų atrodo kad jų variantas toli nuo realybės.

Pasigaminti poutine patiems namuose nėra sudėtinga.

Orkaitėje iškepkite bulvytes (kuo traškiau, tuo skaniau, nes jos dar mirks padaže), kurių galima rasti bet kurios parduotuvės šaldytų daržovių skyriuje.

Cheese curds puikiai atitiks plėšomos sūrio lazdelės, kurias supjaustykite ~1 cm gabalėliais ir užbarstykite ant ką tik iškeptų dar karštų bulvyčių.

Viską užpilkite iš anksto pasiruoštu padažu, kurio būtinai turi pakliūti ant sūrio, kad jis šiek tiek pasilydytų.

Valgyti iš karto, kol bulvytės dar turi traškumo.