Šiandien Kanadoje švenčiama Padėkos diena. Šios dienos tradicijos kilo iš Europos, kur buvo švenčiamas derliaus nuėmimas. Dažniausiai spalio vidury ūkininkai jau būna baigę derliaus darbus, nes neužilgo prasidės minusinė temperatūra ir gal net sniegas.

Kitaip nei Amerikoje, Kanadoje Padėkos diena švenčiama antrą spalio pirmadienį, tad visuomet gaunasi ilgasis savaitgalis. Puiki proga aplankyti gimines ir susėsti prie vaišių stalo, nes kitas didesnis susibėgimas bus tik per Kalėdas.

Nors oficialiai Padėkos diena yra pirmadienį, bet vakarienė dažnai būna išvakarėse, ar bet kurį ilgojo savaitgalio vakarą.

padekos diena kanadoje

Pagrindinė vakarienės žvaigždė – kimštas kalakutas

Jokia padėkos diena neapsieina be kalakuto! Iš vieno kimšto paukščio galima pamaitinti visą šeimą, ir dar padažą išvirti.

Į kamšalą dedasi daug pjaustytos džiovintos sumuštinių duonos, svogūnas, salieras, obuolys ir prieskoninės žolelės (čiobrelis, rozmarinas, šalavijas). Viskas užpilama daržovių arba vištienos sultiniu ir kiaušinio plakiniu, gerai išmaišoma ir išmasažuojama, kad duona neliktų sausa ir prisigertų skonio.

Kiek telpa, prikemšama į kalakuto vidų, o likusi įdaro dalis gali kepti atskirai skardoje kol apskrunda. Vakar padariau mini apklausą, kuri vakarienės dalis būna skaniausia, ir visi vienbalsiai pritarėm, kad kamšalas.

Perkant kalakutą galima rasti jau prikimštų ir paprieskoniuotų kalakutų, tokį užtenka atitirpinti ir šauti į orkaitę.

Skardoje susikaupusios sultys, riebalai ir kiti skanūs syvai keliauja į padažą.

Visai tai sutirštinama miltais ir gaminamas gravy padažas. Padažas pilamas ant mėsos ir ant bulvių košės, kuris yra nepamainomas padėkos dienos garnyras. Kartais į bulvių košę įmaišoma grietinės, svogūnų laiškų ar netgi sūrio.

Kiti populiarūs garnyrai – įvairios majonezinės mišrainės, konservuotos daržovės, spanguolių padažas, padaže keptos plonai pjaustytos bulvės, keptos sezoninės daržovės (šparagai, šparaginės pupelės, saldžios bulvės, briuselio kopūstai) ir bandelės.

Taip pat dažnai valgomi ir kiti mėsiški patiekalai – kumpis ir ukrainietiški balandėliai, kurie vyniojami į rauginto kopūsto lapus.

Aš prie kanadietiškos vakarienės stalo pridedu žiupsnelį lietuviškumo ir išverdu spanguolių kisieliaus.

Be abejo, po vakarienės dar reikia pilve rasti vietos desertui. Dažnai tai būna pyragai – pekano riešutų, moliūgų, medlievų ar obuolių, arba kiti kepiniai iš sezoninių vaisių.

Su Padėkos diena!