Kanados doleris – vizualiai įdomi valiuta, tiek banknotai, tiek monetos. Vienas Kanados doleris yra maždaug 0,65 euro.

Banknotai išleisti $5, $10, $20, $50 ir $100 kupiūromis, visi vienodo dydžio bet skirtingų spalvų, dėl kurių amerikiečiai mėgsta juokauti, kad Kanadoje galima atsiskaityti Monopolio pinigais.

Monetos (5ct, 10ct, 25ct, $1 ir $2) yra identiško išmatavimo kaip ir amerikietiško dolerio. Dėl patogumo vieno cento monetos buvo atsisakyta 2013 metais, ir dabar ką nors perkant galutinė suma (jei atsiskaitoma grynaisiais) apvalinama į 0 arba 5 pusę.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG-20170318-WA00082.jpg
Seno leidimo Kanados banknotų įvairovė.

Nuo 2011-ųjų pradėti leisti banknotai, pagaminti iš sinteninio polimero, todėl šiomis dienomis retai beišvysi popierinį banknotą, kurį išstūmė ilgaamžiškesnis plastikinis variantas. Plastikiniai banknotai ne tik ilgiau tarnauja, bet ir yra sunkiau padirbami.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_20150504_170417.jpg

Trys skirtingi leidimai – 2012 (dabartinis), 2004 ir 1991.

Su kiekvienu nauju leidimu keičiamas ne tik banknoto dizainas, bet kartais ir tai, kas jame atvaizduojama. Vykdomos apklausos, ką kanadiečiai norėtų išvysti naujuose leidimuose. Dažniausiai tai būna politikai ar visuomenei nusipelnę kanadiečiai, bet ant kai kurių pinigų galite rasti bebrą, astronautą ar mėgstamiausius žiemos sportus.

5 kanadietiški doleriai

2006 ir 2013 m. (dabartinis) leidimo penki Kanados doleriai. Šiuo metu diskutuojama ką atvaizduoti naujoje versijoje.

2018 m. buvo išleistas unikalaus dizaino vertikalus dešimties dolerių banknotas.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_20190112_163502-1.jpg

Šis banknotas buvo pristatytas per 2018 m. moters dieną.

Bet užtenka apie banknotus, yra ką papasakoti ir apie monetas.

$1 monetoje pavaizduotas naras – toks paukštis – kurio angliškas pavadinimas yra loon. Dėl šios priežasties vienas doleris dažniausiai vadinamas loonie, o du doleriai – toonie arba twonie. Nuotraukoje – šokoladinis doleris oro uoste.

Kitaip nei euro monetos, vietoje 20c ir 50c čia naudojami ketvirčiai, t.y. 25c. Herbo pusėje visuomet vaizduojama karalienė, o “skaičiaus” pusėje – patys įvairiausi dizainai: žymūs žm0nės, įvairių provincijų gamta, svarbios istorinės datos ir kt. Kai kada išleidžiami ir spalvoti monetų variantai.

Spec. leidimo Kanados doleris (viršuje) ir įvaraus dizaino ketvirčiai.

Kadangi Kanada yra konstitucinė monarchija, ant visų monetų rasite karalienės Elžbietos galvą. Ją, beje, su laiku reikėjo vis atnaujinti, todėl kelis kartus buvo išleistos atnaujintos monetų versijos su pasendinta karaliene.

Turint omeny, kad šiemet Elžbieta švęs savo 94-tą gimtadienį, ne paslaptis, kad netolimoje ateityje neišvengiamai matysime naują valstybės vadovą. Kas bus daroma su “pasenusiomis” monetomis? Atsakymas paprastas – visi pinigai bus perkaldinti ar perspausdinti su naujojo monarcho galva. Nauji pinigai bus paleisti į apyvartą, ir pamažu pakeis dabartinius. Tai bus ilgas procesas ne tik Kanadoje, bet ir Jungtinėje Karalystėje, Australijoje ir kitose 32 šalyse.