Vienas iš Saskačevano simbolių, oficiali provincijos gėlė – prerijų lelija.

Kanada, panašiai kaip JAV, yra suskirstyta į 10 provincijų ir 3 teritorijas. Saskačevanas yra šešta pagal gyventojų skaičių provincija, esanti centrinėje Kanados dalyje. Didžiausi du miestai – Saskatūnas ir Regina (verčiasi Redžaina :D) – panašaus dydžio kaip Kaunas.

Plotu Saskačevanas yra dešimt kartų didesnis už Lietuvą, bet turi tris kartus mažiau gyventojų.

Palyginimui Lietuvos ir Saskačevano plotas (viduryje).

Dėl mažo gyventojų tankumo ir derlingos žemės, 40% Saskačevano ploto yra naudojama žemės ūkiui.

Tipinis vaizdelis už didmiesčio ribų, Aberdeen miestelis. Vienas iš Saskačevano simbolių – medinis grūdų bokštas.

Dažniausiai ūkininkai augina kviečius ir rapsus, tačiau taip pat kultivuojamos garstyčios, linų sėmenys, netgi laukiniai ryžiai, bei įvairūs kiti grūdai. Pusė Saskačevane užauginamų vaisių ir uogų yra ne kas kita, kaip medlievos.

Tipinis Saskačevano gamtovaizdis. Raskite paveikslėlyje du vietinius gyventojus.

Saskačevanas – gamta ir klimatas

Nepaskęsite Little Manitou ežere, kuris dėl jame esančių mineralų yra triskart sūresnis nei vandenynas.

Dešimtadalį provincijos ploto užima ežerai, kurių čia suskaičiuojama virš 100 tūkst. Vasaros savaitgaliais ežerai tampa pagrindiniu traukos objektu visiems, norintiems ištrūkti iš miesto.

Vasaros vidurys prie Jeannette lake, keturios valandos kelio mašina nuo Saskatūno.

Saskačevano šūkis – Land of living skies. Kadangi tai itin plokščia provincija, dangaus neužgožia nei dangoraižiai, nei kalnai ar kalvoti miškai. Susidaro įspūdis, kad čia dangus platesnis ir gyvesnis – raudoni saulėlydžiai, žvaigždėtos naktys, įspūdingi audrų debesiai ir šiaurės pašvaistės čia beveik kasdienybė.

Saulėlydis prie Atton ežero.

Prerijos yra viena saulėčiausių vietų visoje šalyje, tad cepelinų spalvos dangus čia nedažnas reiškinys. Ką gerokai dažniau pamatysite danguje – tai įvairiausio plauko lėktuvus. Bet apie juos kitą kartą.

Akimirka iš 2019 m. Air Show Moose Jaw mieste. Įspūdingas renginys, kuriame galima ne tik valandas spoksoti į manevruojančius lėktuvus, bet ir apžiūrėti juos iš vidaus.

Orai Saskačevane

Kanadoje orai šiek tiek skirsis kiekvienoje provincijoje. Prerijose (t.y. Saskačevane, Albertoje ir Manitoboje) vyrauja žemyninis klimatas, oras yra sausas, o vasarą bei žiemą – ekstremalus.

Kiekvieną žiemą termometro stulpelis nukrenta žemiau -30, ir toks oras gali tęstis savaitę ar net kelias. Nuotrauka iš 2019 m. gruodžio, neretušuota.

Nors pamatyti galima visus keturis sezonus, pavasaris ir ruduo trunka neilgai, kartais vos kelias savaites. Balandį vieną dieną gali būti +20, o kitą – užeiti sniego pūga. Teko tikrąją to žodžio prasme patirti tai savo kojomis – kai balandžio viduryje ryte į darbą išėjau su konversais, o po pietų teko parbristi per sniegą.

Gyvenimas žiemą nesustoja. Moksleiviams pamokos atšaukiamos, nebent kai temperatūra nukrenta iki -40C (jutiminės temp.) nes tuomet nebeužsiveda mokykliniai autobusai.

Gegužės gale ar birželį ateina karšti (~25-35C) orai su įspūdingomis audromis ir žaibais, likusi vasaros dalis yra karšta, saulėta ir sausa. Rugsėjį pradeda vėsti, ir spalio gale atkeliauja žiema, dažnai Helovyno metu jau būna sniego.

Ilgos žiemos – vienintelis man nepatinkantis dalykas kalbant apie orus. Nors žiemos saulėtos, gražios, ir tikrai ne taip sunkiai pakenčiamos kaip gali pasirodyti, bet pusmetį trunkantis sniegas kovo-balandžio mėnesį jau pradeda įgristi.

Vasario mėnuo Saskačevane būna pats žvarbiausias.

Saskačevano gamta

Pietinė Saskačevano dalis mažiau plokščia, tačiau reljefas kardinaliai nesikeičia. Vaizdelis šalia Lumsden miestelio.

Nepaisant kelių niuansų, Saskačevanas savo gamta ganėtinai panašus į Lietuvą. Laukai, ežerai, miškai, netgi smėlio kopas čia galima rasti!

Kaip jau turbūt pastebėjote, atstumą dažnai įvardinu ne kilometrais, o laiku – tai įprastas matavimo būdas, leidžiantis lengviau suvokti ilgas distancijas.

Saskačevano upė, vaizdelis Saskatūne esančiame parke, kurį balandžio gale nukloja krokai.

Pabaigai, šiek tiek istorijos apie… ukrainiečius

13,4% Saskačevano gyventojų yra ukrainiečių kilmės, atkeliavę čia prieš gerą šimtą metų (priminsiu – oficialus Kanados, kaip savarankiškos valstybės, amžius – 153 metai). Devyniolikto amžiaus pabaigoje Kanadoje atsirado ūkininkų poreikis, tad buvo priimtas aktas, skatinantis emigraciją į prerijas, kur stovi niekam nenaudojama derlinga žemė.

Dažnai ūkininkai naudoja atgyvenusią savo tėvų ir senelių techniką kaip dekoracijas savo namų kiemui papuošti.

Kiekvienam atvykstančiam ūkininkui buvo skiriama 160 akrų (maždaug 65 hektarai) žemės, su pasižadėjimu, kad per trejus metus ūkininko šeima pasistatys namus ir bus dirbama bent 40 akrų (~16 hektarų) žemės.
Taip po visas tris prerijų provincijas išsibarstė daug žemės ūkį išmanančių rytų europiečių, ir įsikūrė nauji kaimeliai ir miesteliai. Prerijų fermeriai augino grūdus ir gyvulius – maistą visai šaliai.

Dabar daug kaimelių jau beveik išnykę iš žemėlapių, ir telike tik jų pėdsakai, tokie kaip paminklai arba šios mažos kaimo kapinaitės, kurių apstu visur vos nukrypus nuo pagrindinių propvincijos greitkelių.

Ir nors gyvenimas Saskačevane jau labiau urbanizuotas, ir ekonomika nestovi tik ant žemės ūkio, gyvenimo stilius arčiau gamtos yra vis dar dažnas daugelio vietinio namuose.

Pamatyti kaip atrodė gyvenimas Saskačevane prieš daugelį metų, galima įvairiuose miestuose esančiuose lauko muziejuose. Čia – Cut Knife miestelio muziejus.

Ir ukrainiečių įtaka matosi vis dar iki dabar – nuo šimtmetį stovinčių tebeveikiančių bažnyčių, iki koldūnų, balandėlių ir barščių kuriuos dažnai rasi restoranų meniu ar ant pietų stalo. Bet apie tai kitą kartą.