kanados miestas Saskatunas

Saskatūnas – didžiausias miestas Saskačevane, plotu ir gyventojų skaičiumi šiek tiek didesnis už Kauną.

Kaip ir daugelis Kanados miestų, Saskatūnas yra gana jaunas, jam šiek tiek daugiau nei šimtas metų.

Pirmosios europiečių kilmės emigrantų gyvenvietės čia pradėjo kurtis apie 1882-1885m.

1890 m. buvo nutiestas geležinkelis, ir aplink upę esantys kaimai – Saskatoon, Nutana ir Riversdale – susijungė į Saskatūno miestą.

Dvi pagrindinės geležinkelių įmonės leido miestui greičiau augti ir vystytis, o kartu ir formuoti miesto įvaizdį – keleivius vežę Canadian Pacific Railway (CPR) ir krovinius vežę Canadian National Railway (CN).

Manau nesuklysiu sakydama, kad vieni įspūdingiausių pastatų visoje Kanadoje yra geležinkelių statyti viešbučiai, tokie kaip Frontenako pilis Kvebeke.

Ne toks žinomas, bet ne ką mažiau įspūdingas Delta Bessborough viešbutis stovi pačiame Saskatūno centre.

Šalia – autobuse įsirengusi ledainė. 1913 -1951 m. Saskatūno gatvėmis važinėjo tramvajai, dabar jais rieda autobusai. Gaila, bet viešasis transportas čia gan prastas, ir yra patogus tik studentams.

Tačiau automobiliu galima pasiekti bet kurią miesto vietą per max 15 minučių. Kamščių nėra, tačiau keliose vietose eismas sustoja kasdien po kelis kartus, kadangi seniai nutiesti geležinkelių bėgiai (kuriais vis dar važinėja krovininiai traukiniai) kerta pagrindines miesto gatves.

Saskatūnas čia kartais trumpinamas YXE – toks yra miesto oro uosto trumpinys, tapęs Saskatoon sinonimu.

Palei upę eina daug takų, meno instaliacijų, parkų ir kitų žalių erdvių. Pamažu dygsta stikliniai dangoraižiai.
Vasaros metu upėje pilna entuziastų su baidarėmis, irklentėmis, valtimis ir vandens motociklais. Nuotraukoje – laivas Prairie Lily, kuriuo plaukiant galima grožėtis miestu ir pietauti.
Saskatūne gyvenančių kinų emigrantų dovana miestui – Pagoda.

Riversdale

Miesto centre esantis vienas seniausių rajonų Riversdale nuo 1960-ųjų pasižymėjo prasta reputacija – skurdas, nusikaltimai, visokiausių medžiagų vartojimas.

Tačiau per paskutinį dešimtmetį gentrifikacijos ir upės pakrantės projektų dėka Riversdale atsigavo ir atsiremontavo.

idomios vietos Kanadoje

Į menkos vertės, bet patogioje vietoje esantį nekilnojamą turtą pamažu įsikraustė jaunos šeimos.

Prastos reputacijos viešbučius ir lombardus pakeitė prabangūs restoranai, nišinės parduotuvėlės ir alaus daryklos.

9 Mile kraftinio alaus darykla.

Nutana

Kitas seniausių miesto rajonų – Nutana – man šiek tiek primena Žaliakalnį. Prabangūs, senoviniai namai su vaizdu į upę, gatvėse daug žalumos, senų medžių.

Broadway street – dieną naktį bruzdanti gatvė.

Čia stovi Brodvėjaus teatras, ir apstu įmantrių parduotuvėlių ir restoranų.

Ženklas žymintis atstumus iki įvairių pasaulio vietų.

Turbūt jau pastebėjote, kad beveik visur apstu restoranų. Ir tikrai, jų čia nors vežimu vežk.

Čia galima rasti ne tik Jamaikos, Meksikos ir Vietnamo restoranų, bet ir itališkų gelato ar korėjietiškų bingsu ledų, indiškų samosų, suši ir ramen makaronų, pirmųjų tautų duonos bannock ir dar daug visko.

Užsimanius barščių galima važiuoti pas Babą, kur ne tik barščius, bet ir koldūnus su balandėliais galima nusipirkti tiesiai iš mašinos per langą (angl. drive-through).

Nors lietuvių restorano čia nėra, bet lietuviškų ir europietiškų produktų galima rasti ukrainiečių bei lenkų parduotuvėse, kurių čia žinau bent keturias.

Saskačevano Universitetas

Saskačevano universitetas, čia trumpinamas U of S, yra didžiausias universitetas provincijoje, kurio dėka į miestą visada atvyksta jaunimo ne tik iš artimiausių miestelių, bet ir viso pasaulio.

Universiteto miestelis gražus ne tik savo architektūra, bet ir parkais, pėsčiųjų takais palei upę su gražiais vaizdais į miesto centrą.

kanados saskacevano universitetas
observatorija
Observatorija ir saulės laikrodis, kurio nesupratau kaip perskaityti
kanados universitetas
Žemės ūkio fakultetas. Didelė dalis universiteto teritorijos skirta laukams, kuriuose vyksta žemės ūkio moksliniai tyrimai.

Dar šiek tiek apie Saskatūną

Nors miestas ne toks didelis kaip Torontas, ir žiemos ne tokios šiltos kaip Vankuveryje, bet man čia niekada neatrodė nuobodu. Pilna veiklos ne tik vasarą, bet ir žiemą, nuolat vyksta daug festivalių, parodų, koncertų ir pasirodymų kurie reti Europoje, o tuo labiau Lietuvoje.

Mėgstantiems gamtą čia ji visai šalia, visur yra kiškių ir goferių (panašūs į burundukus), toliau nuo eismo laksto stirnos ir elniai. Net briedžiai kartais išlenda pasižmonėti.

Pačiame mieste ir aplink jį yra daugybė parkų, ežerų ir gamtos rezervatų. Tik iki nacionalinių parkų reikia pavažiuoti, artimiausias pusantros valandos kelio.

Saskatūnas vadinamas tiltų miestų. Vienu iš geležinkelio tiltų gali eiti ir pėstieji, vos per kelis metrus nuo riedančių traukinių. Nuo to tilto matosi upės vandens slenkstis.

Saskatūne žmonės draugiški ir malonūs, dauguma senosios kartos kanadiečių (Vokietijos, Ukrainos, rytų Europos išeivijos), taip pat pirmųjų tautų ir emigrantų iš viso pasaulio.

kanados miestai - Saskatunas ziema