Kanadoje yra keletas gyvūnų, apie kuriuos verta žinoti, o kai kurių ir pasisaugoti.

Vienas iš jų – meškos, kurios gyvena visose Kanados provincijose. Vienur – juodosios, kitur – poliarinės, o vakaruose bei kalnuotoje šiaurėje – ir grizliai.

Saskačevano miškuose, laimei, galima rasti tik juodasias meškas. Todėl visa ką perskaitysite čia, bus tik apie jas, nes grizliai ir poliarinės meškos elgsis šiek tiek kitaip.

Pamatyti gyvą mešką savo akimis smagu, bet nors daug kam jos asocijuojasi su mielais draugiškais gyvūnais, būnant gamtoje reikia žinoti kelias taisykles kaip jų neprivilioti.

Maistu susidomėjusios meškos gali ne tik palikti jus be pietų, bet ir apniokoti turtą ar sužeisti jus pačius. Ypač reikia pasisaugoti meškų su jaunikliais, kurios gali būti agresyvios.

Jeigu meškos drumsčia gyventojų ar stovyklautojų gyvenimą, jas perveža toliau nuo žmonių, o agresyvias, ypač jei ką nors jau užpuolė – visai užmigdo.

Parkuose ir kitose žmonių lankomose vietose būna ženklai su informacija kaip elgtis stovyklaujant ir sutikus mešką.

Pirmiausia, reikia suprasti, kad meškos žmonių prisibijo, joms įdomūs tik ką skanaus tie žmonės atsinešė pietums. Esant triukšmui meškos arti neis, todėl būnant gamtoje reikia patriukšmauti. Kalbėtis, dainuoti, ploti arba turėti kažką, kas sukelia garsą, pvz. leisti muziką per garsiakalbį, arba vaikščioti su prisegamu barškučiu.

Varpelis nuo meškų.

O ką daryti naktį, kai visi miega, ar meškos neateis suvalgyti mano pusryčių?

Turbūt ateis.

Todėl maistą ir visa kita kas kvapnu (pvz. higienos reikmenis) nakčiai reikia paslėpti taip, kad net atkakliausia meška nerastų. Viską galima sudėti į sandarų plastikinį konteinerį, specialiai sukurtą taip, kad meškos savo letenom neatidarytų.

Arba viską galima pakabinti aukštai medyje, bent 4m nuo žemės.

Nesvarbu ar maistas kuprinėje, ar medyje, svarbu kad jis nebūtų šalia palapinės. Todėl maistas turi būti saugojamas vienoje vietoje, gaminamas – kitoje, o nakvojama – trečioje vietoje, bent keliasdešimt metrų toliau viena nuo kitos.

O visos maisto atliekos jokiu būdu nepaliekamos niekur, net ir laužavietėse. Šiukšlėms yra specialūs konteineriai, kurie vėlgi – pagaminti specialiai taip, kad meškos nemokėtų jų atsidaryti.

Sužvejojus laimikį galima išdoroti specialiose tam skirtose pašiūrėse, ten galima švariai atsikratyti visų kvapnių atliekų, kurias reguliariai išveža parko darbuotojai.

Jei pamatysite mešką, geriausia kad tai būtų iš mašinos, saugiu atstumu, kaip šioje nuotraukoje.

O jei susitikote akis į akį ir jau nebėra kur dėtis:

  • nebėkite, neatsukite meškai nugaros – netapkite grobiu;
  • išskėskite rankas į viršų – tapkite vizualiai kuo didesniu;
  • stebėkite mešką ir lėtai traukitės atgal iki pasieksite saugų atstumą ar saugią vietą;
  • jei meška agresyvi, neapsimeskite mirusiu – ginkitės!

Gynybai pravers “purškiklis nuo meškų”. T.y. pipirinių dujų balionėlis, kurį rasite daugelyje laisvalaikio prekių parduotuvėje.

Būtina jį pasiimti su savim stovyklaujant, bet geriausia būtų, jei netektų jo panaudoti.