Čipsai ČIPSAI ČIPSAI!

Rekomenduojamas fonas skaitant apie kanadietiškus bulvių traškučius.

Bulvių traškučiai – čipsai – yra vienas iš populiariausių užkandžių Kanadoje. Ne tik prie alaus, bet ir prie sumuštinio pietums. Nepaisant keleto išimčių, didžioji dalis skonių yra šiek tiek kitokie nei Lietuvoje, o keletas – galbūt ir išvis negirdėti.

Lay’s – vienas iš populiaresnių čipsų prekės ženklų ne tik Kanadoje, bet ir visame pasaulyje. Nuotraukoje – riboto leidimo keptų svogūnų žiedų skonio čipsai.

Jeigu kanadiečio paprašytumėte išvardyti penkis kanadietiškus maisto produktus, didelė tikimybė, kad bus paminėti kečupo skonio čipsai. Nors juos galima rasti ir Europoje, kanadietiškas variantas skiriasi savo intensyviu skoniu ir spalva, kuri bent jau man primena burokėlius. Skonis iš tiesų nėra itin panašus į kečupą, o patys čipsai yra skanesni, nei skamba.

Ne kartą teko girdėti, kad iš visų kečupinių traškučių geriausi yra Lay’s.

Kiti rūgštūs skoniai taip pat labai populiarūs, pvz. marinuotų agurkėlių arba druskos ir acto. Taip pat dominuoja grietinės ir… duetai, pvz. grietinės ir krapų, grietinės ir svogūnų laiškų, grietinės ir čili.

Old Dutch (vienas iš mano mėgstamiausių gamintojų) traškučių skonių gama.

Dar vienas išskirtinai kanadietiškas variantas – all dressed – SU VISKUO. Skonį lengva įsivaizduoti, bet sunku nupasakoti, nes tai kelių skirtingų skonių mišinys: kečupo, barbekiu, grietinės ir svogūnų bei druskos ir acto.

Šiek tiek sūrumo, saldumo, rūgštelės ir pikantiškumo.

Lay’s kelis kartus yra darę konkursą, kur kiekvienas galėjo siūlyti savo skonių variantus. Iš jų išrinkti keturi buvo išleisti ribotu leidimu. Balsavimo būdu buvo renkami laimėtojai, tačiau iš parduotuvių lentynų juos greitai išstumdavo populiaresni “normalūs” skoniai. Tarp išleistų į prekybą variantų buvo Monrealio rūkytos mėsos, tzatziki, koldūnų ir net cinamono bandelių skonių bulvių traškučiai.

Miss Vickies – vieni skaniausių kada nors ragautų kanadietiškų čipsų. Tai kettle cooked tipo traškučiai (kietesni, storesni, traškesni). Dažnai išleidžiami įmantresniais skoniais, pvz. balzamiko acto ir karamelizuotų svogūnų, arba nuotraukoje parmezano ir triufelių.

Nors čia čipsų variantų skonių pasirinkimas didžiulis, kartais pasiilgstu grybų ir čili su laimu skonio traškučių.

Degalinėse ir parduotuvėse “ant kampo” galima rasti mažų (~30 g) pakelių, o didesnėse parduotuvėse – didelių – 750 g ar net 1100 g dydžio – čipsų pokų.

Kiti populiarūs užkandžiai, ypač prie alaus, yra įvairių skonių kukurūzų spragėsiai, kukurūzų traškučiai (nachos), saulėgrąžos (populiarios marinuotų agurkėlių skonio) ir be abejo Kanados klasika – poutine, bet apie tai kada nors kitą kartą.

One thought on “Čipsai ČIPSAI ČIPSAI!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *