Virusui pasiekus Kanadą, iš lentynų greitai nyko konservuotos daržovės, tualetinis popierius, makaronai ir dezinfekcinės priemonės. Grikių trūkumo nebuvo.

Paskutiniu metu dažnai sulaukiu klausimų – tai kaip tenai korona Kanadoje, ar karantinas, ar turit kaukes, ar dirbat iš namų? Manau, dabar visi daugiau mažiau gyvename panašiomis sąlygomis, skririasi tik kaip plačiai virusas plinta, ir kas daroma norint padėti žmonėms.

Kaip atrodė paskutinės penkios savaitės

Šiuo metu (balandžio 26 d.) Kanada, kaip ir beveik visos šalys, kovoja su normalų gyvenimą sustabdžiusiu Covid-19 virusu. Šiandien Kanadoje užregistruoti 46,648 koronos atvejai. Labiausiai kenčia Kvebeko provincija, kur sergančių kiekis 1 tūkst. gyventojų dvigubai didesnis nei visos šalies vidurkis.
Pirmas korona viruso atvejis Kanadoje užregistuotas anksti – sausio 25 d. Kovo 18 d. uždarytos šalies sienos ne piliečiams (išskyrus amerikiečius), o judėjimas tarp provincijų neuždraustas, tačiau sumažėjęs iki minimumo.

Trijose provincijose – Ontario, Kvebeko ir Albertos – naujai registruojamų atvejų skaičius vis auga. Tuo tarpu Britų Kolumbijoje ir rečiau apgyvendintose, bei mažus tarptautinių oro uostų srautus turinčiose provincijose naujų atvejų skaičius stabilizavosi, o kai kur net sumažėjo iki nulio. Naujausius duomenis ir informaciją apie atliktus testus, užregistruotus atvejus ir pan. galite rasti oficialiame Kanados puslapyje.

Covid-19 atvejai Saskačevane

Oficialiame Saskačevano puslapyje skelbti duomenys – naujai užregistruoti koronos atvejai visoje provincijoje.

Saskačevaniečiai nėra linkę dažnai keliauti po kitas šalis, ypač į Europą, kur nuskristi trunka ilgai ir brangiai. Tad dažniausiai keliaujama žiemą, ir traukiama tokius kraštus kaip Meksika, Kuba, Arizona, Florida. Amerikiečiai netgi turi terminą – snowbirds – apibrėžti Amerikoje žiemojančius kanadiečius.

Todėl, palyginus su daugeliu šalių, į Saskačevaną korona virusas atėjo ganėtinai vėlai – pirmas užregistruotas atvejis kovo 12., parsivežtas iš atostogų Egipte. Tai dviem savaitėm vėliau nei pirmas koronos atvejis Lietuvoje, ir pusantro mėnesio vėliau nei visoje Kanadoje.

Tuščia gatvė Saskatūno miesto centre. Nuotraukos aut. Doris Santha.

Tos pačios savaitės gale pradėjo užsidarinėti verslai, restoranai, barai, o kiti, kas gali – dirba iš namų. Dalis verslų labai greitai persimetė į e-komerciją. Todėl jau beveik mėnesį internetu užsisakinėjame ne tik maisto prekes bei patiekalus, bet ir kavą, sodinukus, stalo žaidimus, ar net alų, tiesiai iš mikro daryklų.

Į parduotuves vienu metu įleidžiamas ribotas žmonių kiekis, prie įėjimų yra kriauklės su muilu (kai kuriose parduotuvėse privaloma nusiplauti visiems pirkėjams), taip pat yra dezinfekcinės servetėlės vežimėliams nusivalyti, kasos apstatytos apsauginiais plastmasiniais skydais, o kortelių aparatai nuvalomi po kiekvieno pirkėjo. Kaukių nešioti nebūtina, bet rekomenduojama.

Šiandien (balandžio 26 d.) 82% susirgusių visoje provincijoje jau pasveiko, iš viso buvo užregistruoti 353 atvejai, kurių 4 baigėsi mirtimis. Paskutiniu metu kasdien registruojama daugiau pasveikusių, nei naujai užsikrėtusių. Ilgai užsitęsusi žiema privertė visus likti šiltuose namuose, tad tikiuosi kad atšilus orams šie skaičiai ir toliau eis tik į gerąją pusę.

Tualetinio popieriaus trūkumas nesitęsė ilgiau nei kelios savaitės, kai kurių maisto prekių pardavimas buvo ribojamas, ir dabar vienintelis dalykas kurį vis dar sunku rasti lentynose – tai mielės kepimui.

Ką daro Kanados valdžia

Neretai matau kanadiečius sakant – “kaip man pasisekė, kad gimiau Kanadoje“. Ir tikrai, kitaip nei kaimynai pietuose, čia šalies vadovas nesiūlo susileisti dezinfekcinio skysčio, į gatves neplūsta šukuosenų išsiilgusios poniutės, o pačių testų netrūksta, už juos nereikia susimokėti, ir gauti juos nėra sudėtinga. Man pačiai suskaudo gerklę prieš dvi savaites, ir pasiskambinus telefonu buvau užregistruota testui tos pačios dienos vakare (testo atsakymas neigiamas!).

Kovo 18 m. ministras pirmininkas paskelbė planą, kurio tikslas yra finansiškai padėti nuo koronos nukentėjusiems gyventojams ir verslams.

Pajamų netekę ir prastovose esantys darbuotojai, kuriems nepriklauso įprasta nedarbo pašalpa, dabar gali gauti CERB (Canada Emergency Response Benefit), t.y. $2000 per mėn. Šių išmokų jau paprašė virš 7 mil. (nebe)dirbančiųjų, t.y. beveik trečdalis visos darbo jėgos.

Verslai, kurių įplaukos smuko bent 30%, gali gauti subdisijas 75% darbuotojų algoms padengti, šitaip skatinant neatleisti savo darbuotojų.

Studentams (kurių prieš pandemiją dirbo beveik pusė) skiriamos $1250/mėn pašalpos, didinami studijų palūkanų limitai ir laikinai stabdomi studentų paskolų mokėjimai.

Taip pat skiriama finansinė pagalba ūkininkams, mokslininkai sulaukė paramos sukurti vakciną, maisto bankai taip pat neliko pamiršti. Dalis verslų pakeitė gamybą ir vietoj žieminių paltų pradėjo siūti kaukes bei kitas apsaugines priemones, dezinfekcinius skysčius ir testų mėginius.

O kas toliau?

Kadangi Saskačevane didžioji užsirėtusiųjų dalis (82%) jau pasveiko, ši provincija bus viena iš pirmųjų, švelninančių karantino sąlygas.

Pateiktas penkių etapų planas, kuris prasideda gegužės 4 d. Bus leidžiama dirbti dantų klinikoms, optikoms, kitiems med. specialistams, atsidarys kempingai, golfo laukai ir kiti lauko užsiėmimai. Po dar dviejų savaičių bus leidžiama atsidaryti verslams, teikiantiems ne pirmo būtinumo prekes ir paslaugas. Tačiau visų prašoma toliau laikytis socialinės distancijos, išlieka ribojimas nesibūriuoti daugiau nei 10 žmonių.

Tikėkimės, kad blogiausia jau praeity. Būkit sveiki!