Kanados muzikos industrija yra šešta pagal dydį visame pasaulyje. Tikrai esate girdėję daug kanadiečių atlikėjų, nuo Rush iki Neil Young, nuo Celine Dion iki Michael Buble, nuo Drake iki The Weeknd. O kur dar Grimes, Crystal Castles, Caribou, The Tragically Hip…

Aš populiariausius muzikantus paliksiu nuošaly, apie juos ir taip visas pasaulis žino. Geriau papasakosiu kelis įdomesnius faktus apie radiją, negirdėtus atlikėjus ir unikalias asmenybes.

Įrašo pabaigoje rasite Spotify playlistą su mano rekomendacijomis.

Kanados radijo stotys

Radijo stotys privalo užtikrinti, kad tam tikra dalis eterin leidžiamos muzikos būtų kanadietiška.
Pvz., komercinių stočių bent 35% grojaraščio (piko metu) turi būti kanadietiško turinio. Nacionalinės radijo stotys turi užtikrinti, kad bent pusė savaitinio grojaraščio sudarytų kanadietiški kūriniai.

Bet kas yra kanadietiška muzika?
Kad kūrinys būtų apibrėžtas kaip kanadietiškas, jis turi atitikti bent dvi iš šių taisyklių:

  • muzikos autorius turi būti kanadietis(-ė);
  • žodžio autorius turi būti kanadietis(-ė);
  • didžiąją dalį kūrinio atlieka kanadietis(-ė);
  • kūrinys įrašytas arba gyvai atliktas ir transliuotas Kanadoje.

The Strombo Show

Nors šiaip nesu radijo mėgėja, nacionalinė radijo stotis – CBC – turi puikų pasirinkimą tiek laidų, tiek muzikos prasme. Ką pati reguliariai klausau ir rekomenduoju kiekvienam, mėgstančiam kokybišką ir nenusibodusią muziką, tai Strombo šou.

https://www.instagram.com/p/Bd9ALG3jrcH

George Stroumboulopoulos yra ilgametis televizijos ir radijo veidas ir balsas. Jo laida The Strombo Show transliuojama jau gerą dešimtmetį kiekvieną sekmadienio vakarą. Visos laidos laisvai pasiekiamos internetu, todėl frazė “nebėra ko klausyti” gali išnykti iš jūsų žodyno. Neseniai nuo trijų iki keturių valandų prailginta laida sudomins ne tik įdomiu grojaraščiu, bet ir gyvais koncertais bei interviu. Jokių algoritmų, jokių reklamų, tiesiog kruopščiai atrinkta muzika.

Laida įrašoma ne studijoje, o jo paties namuose Toronte, kur taip pat vyksta ir gyvi pasirodymai. Juos galite žiūrėti Youtube, pavadinimu The House of Strombo.

Kitos vertos dėmesio CBC radijo laidos

The Vinyl Tap – Randy Bachman teminiai grojaraščiai, kartais pagal jo paties idėjas, kartais pagal klausytojų pasiūlymus. Daugiausiai klasikinio roko, džiazo ir pop muzikos. Šeštadienio ir sekmadienio vakarais.

Saturday Night Blues su Holger Petersen. Kaip pavadinimas ir sako, bliuzo grojaraščiai šeštadienio vakarais.

Saturday Night Jazz su Laila Biali, džiazas šeštadienio vėlyvais vakarais.

Afterdark su Odario Williams – naktimis transliuojama laida, kurioje dominuoja mažiau žinomos, ramesnės, įdomesnės ir net sakyčiau europietiškesniam skoniui tinkamos dainos.

Visa tai galite klausyti internete iš bet kurio pasaulio krašto – sudėjau nuorodas ant laidų pavadinimų.

Žmogus-servetėlė

Kalbant apie muziką Kanadoje, negaliu nepaminėti Nardwuar.

Nardwuar – The Human Serviette* – tai Vankuverio muzikantas ir žurnalistas, žinomas savo keistais interviu su muzikos atlikėjais ir kitomis įžymybėmis.

Interviu yra išskirtiniai tuo, kad jiems jis pasiruošia itin kruopščiai, ir klausimai būna asmeniški ir netikėti. Dažnai atlikėjams interviu reiškia atsakinėjimas į tuos pačius klausimus, tą patį per tą patį, tačiau su Nardwuar taip nebūna niekada.

Absurdiški ekscentriško stiliaus interviu kartais svečius sutrikdo, o kartais nustebina ir atima žadą. Dažnai svečiui būna įteikiamos netikėtos dovanos, dažniausiai garso įrašai.

Norint pagerbti jau tris dešimtmečius trunkantį Nardwuar indėlį į muziką, pernai Vankuverio mieste paskelbta, kad nuo šiol rugsėjo 29-oji bus minima Nardwuar diena.

Pabaigai – kanadietiškos muzikos rekomendacijos

Orville Peck

Pernai debiutinį albumą išleidęs Orville Peck pakeis jūsų požiūrį apie country muziką. Po kauke savo identitetą paslėpęs atlikėjas išsiskiria ne tik kaubojišku aprangos stiliumi, bet ir originaliu skambesiu.

Trumpai apibūdinant, jo dainos skamba kaip Twin Peaks garso takelis su Elvis Presley, Mazzy Star ir Morrisey.

Kaip liaudies išmintis sako, geriau vieną kartą pamatyti, nei šimtą kartų išgirsti, tai turbūt geriau ir vieną kartą išgirsti, negu šimtą kartų perskaityti.

Jeff Healey

Dėl reto tipo vėžio vaikystėje praradęs regėjimą, Jeff Healey išmoko groti gitara ją pasidėjęs ant kelių, būdamas vos trejų metų amžiaus. Jo talentas neliko nepastebėtas, ir jo džiazą bei bliuzą grojančios grupės susirinko ne vieną apdovanojimą. Deja, dėl sarkomos 2008 m. Jeff anapilin iškeliavo būdamas vos 41-erių metų.

2014 m. Jeff Healey vardas buvo įamžintas Canada’s Walk of Fame.

The Sheepdogs

Iš Saskatūno kilusi bliuzroko grupė The Sheepdogs save apibūdina kaip “pure, simple, good-time music”. Jų dainos patiks mėgstantiems tokias grupes kaip Creedence Clearwater Revival ir The Allman Brothers Band.

Jeigu dėl korona viruso neatšauks The Black Keys turo po šiaurės Ameriką šį pavasarį, The Sheepdogs koncertuos kaip apšildanti grupė.

Reignwolf

Dar vienas bliuzo/roko muzikantas iš Saskatūno – Reignwolf – nors debiutinį albumą išleido tik pernai, jau spėjo sugroti tokiuose festivaliuose kaip Coachella, Glastonbury, Download ir Lollapalooza. Energingi pasirodymai pasižymi ilgais gitaros solo.

2014 m. Rolling Stones žurnalas įtraukė Reignwolf į sąrašą “10 New Artists You Need to Know”.

Kadangi šis sąrašas galėtų tęstis ir tęstis, sukūriau trumpą playlistą su aukščiau paminėtais, ir daug kitų atlikėjų, kuriuos rekomenduočiau. Susipažinkite su kanadietiškos muzikos scena, kurioje tikrai nėra vien Justin Bieber, Drake ir Shania Twain.

*Serviette: Anglų kalba Kanadoje yra amerikietiškos ir britiškos anglų kalbos miksas. Todėl servetėlė vadinama serviette, o ne napkin.