Karališkasis Kanados Legionas (angl. Royal Canadian Legion) – tai ne pelno siekianti veteranų organizacija, gyvuojanti jau 95-erius metus.

Tarp 275 000 organizacijos narių yra ne tik karo veteranai, jų artimieji, bet ir Kanados Karališkosios Raitosios Policijos nariai, kadetai bei visi kiti norintys prisidėti kanadiečiai ar šalių-sąjungių piliečiai.

Organizacijos tikslas – padėti karo tarnyboje esantiems ir buvusiems veteranams ir jų artimiesiams, suburti aktyvią bendruomenę ir svarbiausia – nepamiršti visų tarnavusių šalies labui ir žuvusių karo mūšiuose.

Organizacijos padalinius (kurių yra net 1350) galima rasti ne tik Kanados miestuose ir miesteliuose, bet ir Amerikoje, Vokietijoje ir kitose Europos šalyse.

Tai vieta, kuri patiktų kiekvienam besidominčiam I ir II Pasaulinių karų istorija, nes čia galima rasti ne tik muziejų eksponatus bet ir sutikti bei pakalbinti tuos, kurie karą matė savo pačių akimis.

Jų, vis dar žeme vaikštančių, likę ne tiek ir daug.

Kas ten vyksta

Legione, priklausomai nuo padalinio, vyksta įvairiausi renginiai, skirti ne tik organizacijos nariams, bet ir visiems dalyvauti norintiems svečiams.

Teminės vakarienės, koncertai, loterijos, parodos, mugės, spektakliai ir įvairūs metiniai renginiai, iš kurių pagrindinis – Atminimo dienos minėjimas.

Atminimo diena (angl. Remembrance day) – tai lapkričio 11 minima diena, skirta pagerbti visus karo metu tarnavusius ir žuvusius kariškius.

Per Pirmąjį Pasaulinį karą Kanada neteko 65 tūkst. žmonių, o per Antrąjį Pasaulinį karą – virš 45 tūkst. Čia vis dar galima sutikti paskutinius likusius gyvus karo veteranus.

95-erių karo veteranas Si Campbell sako kalbą prieš pradedant Atminimo dienos vaišes Unity miestelyje. Stalas padengtas specialiai paliekant vieną tuščią vietą, kuri skirta kiekvienam kare žuvusiam ar dingusiam kariškiui.
Įėjimas į Vimy Lounge Saskatūne. Salėje yra baras, scena, biliardo ir shuffleboard žaidimo stalai, televizoriai ledo rituliui stebėti, palubėje kabo lėktuvų modeliai, o ant sienų – istoriniai kadrai, karo pabaigą žymintys laikraščiai ir be abejo karalienės Elžbietos II-osios portretas.
The Whiskey Jerks grupės koncertas.
Senovinių automobilių paroda šeštadienio popietę.
Legione visur, nuo sekretorės iki barmeno, darbuojasi savanoriai. Nuotraukoje – barbekiu vakarienės metu iš virtuvėlės burgerius dalinančios moterytės.
Po vakarienės ir spektaklio buvo galima apžiūrėti dviratininkų bataliono eksponatus.
Į kariuomenę užsirašyti skatinantis plakatas. “Riedėkite per Belgiją kartu su dviratininkais. Jeigu norite greitos kelionės už Atlanto su pilnais apmokymais ir tvarkingiausia madingiausia uniforma, bus žvalgybos, šaudymo, pranešimų pristatymo ir sargybos pareigų. Registruokitės į dviratininkus šiandien!”

Karališkojo Kanados Legiono Muziejai

Kai kurie iš Legiono padalinių turi įrengę karo muziejus. Man pasisekė, kad vienas iš jų yra Saskatūne!

Už nedidelį $5 (~3,2€) mokestį galima apžiūrėti gausybę ginklų, šaudmenų, uniformų, neštuvų, maisto talonų, įvairių lėktuvų bei laivų maketų, ir netgi tokių mažmožių kaip pašto ženklai ir cigarečių pakeliai.

Nors aš apie šautuvus nieko nenusimanau, bet Taileris minėjo kad tarp eksponatų galima rasti itin retų ginklų, tokių kaip Luger P08, Broomhandle Mauser, Thompson submachine gun ir Mauser trench carbine.
Dalis ginklų net neuždengti po stikline pertvara.
Vienas liūdniausių eksponatų – Atminimo knyga. Šimtuose puslapių išvardinti visi kare žuvę kanadiečiai.
Vietinis laikraštis The Saskatoon Phoenix praneša apie karo pabaigą.