Šiek tiek apie Saskačevano provinciją (trumpinama SK) jau pasakojau anksčiau. Šį kartą pasukau galvą ir surinkau dešimt įdomių faktų, kurių (tikriausiai) nesatę girdėję.

1. Saskačevanas Saskačevane

Pala, visų pirma, o ką reiškia Saskačevanas? Šis pavadinimas kilo nuo didžiausios čia tekančios upės, kurią vietinė indėnų gentis Cree vadino kisiskāciwani-sīpiy (“greitai tekanti upė”). Todėl ilgiausia Saskačevano upė yra… Saskačevanas.

Saskačevano upė Saskatūne, Saskačevane.

2. Saskačevanas turi savo laiko juostą

Kanada yra didžiulė šalis, tad čia naudojamos net šešios pagrindinės laiko juostos. Tačiau Saskačevanas turi savo laiko juostą, kadangi kitaip nei kitur, čia nėra vasaros ir žiemos laiko. Tiesa, šiais metais Jukono provincija taip pat nusprendė daugiau nebesukioti laiko.

3. Karščiausia vieta visoje šalyje

Nors prerijos pasižymi šaltomis ir ilgomis žiemomis, vasaros čia taip pat ekstremalios. Karščiausia vieta visoje Kanadoje buvo užfiksuota 1937 m. liepos 5d. pietinėje SK dalyje, šalia Midale ir Yellow Grass, kur termometras rodė +45°C.

4. Saskačevane gyveno įvairūs dinozaurai

Trumpai tariant, ledynmečio metu susiformavęs storas ledo sluoksnis sutirpo į didžiulę jūrą, kas tapo puikia aplinka dinozaurams gyventi, o išmirus – suakmenėti. Čia tų fosilijų prikasinėjo ir ekspozicijų su dinozaurais prerijose yra pilna visur. Scotty – didžiausias ir seniausias kada rastas Tiranozauras pasaulyje, kurį galima pamatyti Karališkajame Saskačevano muziejuje.

Dinozaurų čia teko matyti ne vieną, bet ne visus nufotografavau… Tad iliustracijai bus tiranozauras, pastebėtas savo natūralioje aplinkoje, šalia metalo perdirbimo įmonės.

5. Oficialus provincijos sportas – kerlingas

Kerlingas – vietinių mėgstamas užsiėmimas, kurį tiek žaidžiant, tiek stebint galima gerti alų. Ledo ritulys čia taip pat populiarus. Daugiausia Kanados profesionalių ledo ritulio žaidėjų (skaičiuojant vienam tūkst. gyventojų), žaidžiančių NHL lygoje, yra kilę iš Saskačevano.

O čia – šalia kavinės pastatyta crocicurl aikštelė. Crocicurl – tai dar vienas kanadiečių sugalvotas žaidimas, kuris yra kerlingo ir stalo žaidimo crokinole hibridas.

6. Saulėčiausia provincija Kanadoje

Saskačevane per visus metus būna daugiau saulės, nei bet kurioje kitoje provincijoje. Palyginimui, Lietuvoje per metus būna ~1800 saulėtų valandų, o Saskačevane ~2300.

7. Saskačevane gaunama daugiau atostogų

Pagal įstatymą išdirbus metus laiko darbuotojai privalo gauti dvi savaites apmokamų atostogų, išskyrus Saskačevaną, kur privalomos trys savaitės. Po 5-15 metų (priklausomai nuo provincijos) išdirbus toje pačioje darbovietėje, prisideda papildoma savaitė.

8. Penktadalis visų kelių Kanadoje yra Saskačevane

Nors SK savo plotu sudaro tik 6,5% viso Kanados ploto, daugiau nei penktadalis visų Kanados kelių (asfaltuotų ir ne) yra Saskačevane. Matyt, faktas kad provincija plokščia kaip stalas, prisidėjo prie to.

Greitkelių ženkluose – trys kviečių ryšuliai – vienas iš Saskačevano simbolių.

9. Spėkite, kas yra bunnyhug?

Vienintelis Saskačevano slengas, kurį praverstų žinoti – tai bunnyhug. Jis sušildys tiek šaltą žiemos rytą, tiek vėsią vasaros naktį – tai džemperis. Ne hoodie, ne sweater, o bunnyhug.

10. Telefonų knygos čia vis dar egzistuoja

Kiekvienais metais visi paštu į namus gauna daiktą, kurį paskutinį kartą matėte turbūt prieš gerą dešimtį metų – telefonų knygą. Taip, kiekvienais metais, net ir 2020.

Bus prakuroms.